Från ljudtekniker till javautvecklare

Karriär | Publiceringsdatum: 29 mar 2022

Vi hälsar Patrik Freij välkommen till oss på Softronic. Patrik är junior Javautvecklare och kommer gå Softronics traineeprogram Gate1 under våren. Han har studerat till Javautvecklare på IT Högskolan med fokus på webbutveckling. Innan dess har han studerat Ljud- och Musikproduktion på Högskolan Dalarna.

Patrik Freij

Kan du berätta mer om din bakgrund som ljudtekniker?

Jag har frilansat några år som A/B Ljud inom filmbranschen. Skötte själva ljudtekniken med mikrofoner och ljudinspelning på filminspelningar. Jag fick arbeta med olika projekt såsom långfilm, kortfilm, piloter och reklamfilm.

 

Hur kom det sig att du valde att skola om dig och börja med systemutveckling?

Mina tidigare yrkesval passade mig inte riktigt och det är först nu jag känner att jag har hamnat rätt. Jag har alltid haft ett intresse för det mesta som rör sig inom IT. Ända sen jag var liten har det alltid funnits en dator i mitt liv, driven av min nyfikenhet så har jag utforskat och upptäckt det mesta som rör datorer på egen hand, både hårdvara och mjukvara. Så det föll sig ganska naturligt med att bli utvecklare när jag upptäckte programmering för några år sen då mycket inom programmering är att upptäcka mycket själv, att gång på gång lära sig nya teknologier.

Branschen växer väldigt snabbt i takt med att behovet av duktiga utvecklare blir större och större. Därför kändes det som ett gyllene tillfälle att hoppa på det här tåget.

 

Vad jobbar du med nu?

Just nu bekantar jag med mig Azure som vår digitala signeringstjänst DS1 använder. Mycket av det som finns i kodbasen är Spring Java vilket jag är bekant med sen innan men Azure är helt nytt för mig med allt vad det innefattar såsom App Service, API Management, databas och DevOps.

 

Vad har du för förväntningar på traineeprogrammet Gate1?

Att få träffa och lära känna nya kolleger med olika typer av bakgrunder som man förhoppningsvis kan få lära sig mycket av och ta del av deras kompetenser. Få lära mig hur man bygger upp ett case tillsammans i ett team.

 

Hur det kommer sig att du valde att börja på Softronic?

Jag har hört mycket gott om Gate1 från vänner som tidigare har deltagit samt jobbat hos Softronic som konsulter. De har berättat att det är en bra arbetsplats att börja sin karriär hos inom IT! Min lärare från yrkeshögskolan var också tidigare en konsult hos Softronic och trivdes mycket bra. Därför kändes Softronic som det självklara valet efter att ha hört så mycket gott om företaget.

 

Vad gör du på fritiden?

Styrketränar, spelar gitarr (akustisk och elektrisk), umgås med min katt, familj och vänner. Det enda jag samlar på är vinylskivor som jag självklart också lyssnar på. Gillar att se på film, gärna på bio samt serier. Nu när restriktionerna har släppt är det också dags att börja gå på konserter igen vilket jag har sett fram emot länge.