Från praktik till fast anställning

Karriär | Publiceringsdatum: 31 okt 2019

Kim, Aykut och Maximilian
På Softronic är det viktigt att hitta unga IT-talanger och tre av dem är Aykut, Kim och Maximilian. De går sista året på KTH:s utbildning inom Datateknik.

Aykut, Kim och Maximilian kom i kontakt med Softronic under våren genom en projektkurs på KTH. Syftet med projektet var att lära sig hur Agil projektledning fungerar samt utveckla en större applikation än vad man gjort tidigare i utbildningen. När det var dags att hitta ett företag inom branschen föll valet på Softronic, då det var en annan student som rekommenderade Softronic. Projektet skulle genomföras under två månader och ha Scrum som metodik.

Kan ni berätta lite om det projekt ni var involverade i?
– Vi var en del av ett större projekt där en ny chatbot skulle tas fram. Projektet bestod av KTH-gruppen (vi tre) och en Softronic-grupp. Softronic-gruppen hade fokus på maskininlärningen till chatbotten medan vi jobbade med databasen, APIerna och webbgränssnittet, säger Maximilian.

– Det ingick även att utförligt dokumentera/kommentera kod, skriva testfall och genomföra tester samt använda sig utav versionshantering tillägger Aykut.

Alla tre planerar att ta examen under 2020 men redan nu har de fått fast anställning på Softronic.

– Efter projektarbetet fick vi erbjudande att fortsätta utveckla produkten under sommaren och sen när hösten kom blev vi erbjudna en fast anställning. Jag blev jätteglad, säger Maximilian.
– Det känns väldigt roligt. Direkt efter projektet fick jag erbjudande om att jobba som konsult och nu är jag här, säger Aykut.
– Ja, det känns som ett tecken på att utbildningen ligger i linje med det som förväntas av branschen, tillägger Kim.

Vad är det bästa med att jobba på Softronic?
– Bra kollegor och effektiva rutiner vilket gör det enkelt att fokusera på det som är viktigt: utveckling och leverans av produkter, säger Kim.
– För mig är det bästa med att jobba på Softronic att jag har trevliga kollegor och att jag fortfarande utvecklas som både utvecklare och som individ, säger Aykut.
– Jag har jättebra frihet med arbetsuppgifter och får dra egna beslut dagligen. Har även stor möjlighet att komma med nya idéer och förbättringar till projektet och projektmetodiken, säger Maximilian.

Hur ser ni på framtiden hos Softronic?
– Den ser ljus ut. Jag trivs bra och jag får sitta med de nyaste ramverken vilket gör att man hela tiden lär sig nya spännande saker och hänger med i utvecklingen, säger Maximilian.

Både Kim och Aykut nickar instämmande och säger:
– Ja, vi ser ljust på framtiden här på Softronic. Det finns många intressanta utmaningar här framöver.

Aykut tillägger:
– Jag är väldigt glad över att vi har en bra konsultchef som verkligen lyssnar på en och tar tag i saker. Det är också väldigt kul att jag har ett bra team där alla i gruppen ser framåt när det gäller kunskapsutveckling. Vi är väldigt duktiga på att samarbeta, dela kunskap och hjälpa varandra när det behövs.

Softronic satsar på unga talanger

Ann-Marie Östervall, jobbar som konsultchef på Softronic och är Aykut, Kim och Maximilians chef. Hon berättar om vikten för Softronic att satsa på unga kompetenta medarbetare.

– För oss är det viktigt att satsa på nya unga IT-talanger. De kommer in med nya insikter och kunskaper och kompletterar vårt annars rätt seniora gäng. Då det är svårt att få tag i duktiga utvecklare ville vi erbjuda dem anställning redan efter deras praktik och inte vänta till att de var klara med studierna. Att de inte slutfört sina studier ser vi inte som ett problem. Vi är flexibla och insåg redan från början att de kommer att behöva vara tjänstlediga för studier i olika omfattning under det första anställningsåret. Det är viktigt att de har möjlighet att ta examen och jag tror att vi tillsammans hittat en bra balans mellan studier och arbete, säger Ann-Marie.

Hon tillägger:
– Det är verkligen jätteroligt att de trivs så bra och känner att arbetsuppgifterna är utvecklande. De har ett otroligt driv och engagemang som smittar av sig på övriga i gruppen.

Vi önskar er varmt välkomna till Softronic!

Är du intresserad av att börja jobba på Softronic- kolla in våra lediga tjänster här! 

Vi har även ett traineeprogram Gate1  – läs mer om det här!