Från traineeprogram till produktägare

Karriär | Publiceringsdatum: 13 jun 2022

Möt Sebastian Grahn som gick vårt traineeprogram Gate1 för fyra år sedan och som nu arbetar som produktägare för vår egenutvecklade chattbot-plattform SAM. Han delar med sig av sin vardag som produktägare, men också hur det var att gå Gate1 och vad han har tagit med sig från den erfarenheten.

Sebastian Grahn

Vad är din roll på Softronic och hur hamnade du här?

Jag har jobbat på Softronic i drygt 4 år. Jag arbetar som produktägare för vår egenutvecklade chattbot-plattform SAM, och det har varit mitt huvudfokus under de senaste 3 åren. Innan jag började här var jag kund till Softronic, som levererade drift och förvaltning av ett flertal av de verksamhetskritiska applikationer vi använde oss av. Jag fick en väldigt bra bild både av företaget och alla jag träffade så när det var dags att leta sig vidare och jag fick ett erbjudande från Softronic tackade jag ja på en gång!

Vad innebär det att vara produktägare, och vad gör du på dagarna?

Jag gör såklart en massa olika saker, allt från att träffa kunder, föreslå nya lösningar och följa upp hur bra leveransen fungerar, till att titta på nya lösningar på marknaden och ta fram en vision för hur vi ska utveckla vår plattform framöver. Men en majoritet av tiden går åt till att jobba med den dagliga verksamheten, d.v.s. förvaltning och vidareutveckling av själva plattformen, dagliga möten och andra sprintrelaterade aktiviteter. Allt vi gör ska såklart vara tydligt dokumenterat, prioriterat och estimerat innan vi sen kan lyfta in arbetet i sprintar och leverera löpande, vare sig det är förbättringar av driftplattformen eller nya funktioner i webbgränssnittet som hamnar ute hos användaren. Jag har världens bästa team och att få jobba med så proffsiga, drivna och engagerade människor är för mig en sån otrolig lyx, tack vare dem är varje dag så himla mycket roligare!

När du började på Softronic gick du vårt traineeprogram Gate1. Kan du berätta lite om det och vad du tyckte om det?

Gate1 är Softronics traineeprogram för nyanställda som antingen är nyexaminerade eller helt enkelt nya i branschen. Det var ett fantastiskt sätt att snabbt sätta sig in i hur företaget är uppbyggt, hur vi arbetar och vilken otrolig bredd vi har. Utöver den övergripande bilden av Softronic får man också prova på varje del av ett projekt så att alla får känna på hur det är att jobba med respektive roll. Det ger en jättebra inblick i andras vardag så att man som t.ex. projektledare förstår mycket bättre varför det kan vara utmanande att som utvecklare estimera ett krav.

Tog du med dig något från Gate1 som du har haft nytta av fortsatt i din karriär på Softronic?

Jag har en mycket större förståelse för vilka utmaningar mina kollegor står inför i sin vardag och försöker alltid att se saker ur fler perspektiv än mitt och teamets. Utöver det så gjorde vi en riktigt bra DISC-analys av oss själva som jag fortfarande idag brukar använda för att påminna mig om hur människor fungerar olika och har olika behov. Det låter kanske klyschigt men jag upplever att det är otroligt viktigt att hitta en bra metod för att alla ska få komma till tals och känna att deras åsikter kan påverka.