Intervju med Stefan Palm

Blogg | Publiceringsdatum: 20 feb 2020

intervju med stefan palm

Stefan Palm är en av Softronics erfarna konsulter som arbetar som projektledare, förändringsledare och rådgivare. Han har jobbat i IT-branschen i över 30år.

Under våren kommer Stefan att dela med sig av tips & idéer samt tankar och inspiration kring ny teknologi – vi kallar det för ”Stefan reflekterar”. I denna intervju får ni lära känna Stefan lite bättre och han delar med sig lite mer kring sina drivkrafter och projekt som han är extra stolt över.

Beskriv din roll på Softronic?
– Jag jobbar med organisationer och individer som rådgivare/konsult kring hur teknologi kan skapa värde. Men det är inte bara teknik som är i fokus. Värde uppstår vid nyttjande, och ibland kan värde skapas med nya processer och/eller ändrade beteenden. Så rent praktiskt betyder det att jag gör lite av varje, dvs jobbar både med att förstå potentialen med teknologin, optimera processen och skapa rätt förutsättningar. Så att människor ska använda lösningen på det sätt som skapar den effekt som organisationen söker. Detta gör min roll väldigt varierad men samtidigt extra rolig.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har jobbat i IT-branschen i ca 30 år, inom olika områden, organisationer och i olika roller. Det är en förmån att ha så bred erfarenhet med sig när man möter nya människor och nya organisationer. Men lärandet är en kontinuerlig process och jag investerar kontinuerligt i att ta till mig ny kunskap.

Vad är din drivkraft?
Kort skulle jag säga: ”Hjälpa andra göra något de inte trodde vara möjligt.”
Med det menar jag allt i det växande kunskapsgap som finns mellan vad som faktiskt är möjligt med teknologi och vad folk vet är möjligt. Utvecklingstakten i dag är så snabb så det är omöjligt att veta potentialen i de olika tekniska lösningarna som kommer fram. Att sedan kunna realisera potentialen i en lösning, till faktiskt nyttjande och värdeskapande i en organisation är något som ger mig glädje i vardagen.

Kan du nämna något projekt som du känner dig extra stolt över?
– Som rådgivare/konsult är mitt mål oftast att kunna lämna en organisation som förändrat och förbättrat sig inom utsatt tid. Men ibland får man även acceptera att resultatet av arbetet blir att en förändring inte skulle innebära en förbättring, men den insikten är viktig den med. Men personligen gillar jag de samarbeten där jag fått jobba med ny teknik, vilket inneburit molnbaserade IoT-lösningar för att ta in data, etablera och hantera en Data Lake, för att bygga Analytics och Machine Learning förmågor i en organisation. Just inom ML-delen hade vi ett specifikt behov som gjorde att jag fick erfarenhet att jobba med bilder/filmer. Och det var väldigt lärorikt att utforska möjligheterna med dagens AI-tjänster inom det området.

Du kommer att skriva lite blogginlägg för Softronic under våren under konceptet ”Stefan reflekterar”. Vad kommer vi få ta del av och kanske inspireras av?
– Jag tänkte dela med mig av insikter och åsikter kring ny teknologi. Förhoppningsvis på ett sätt som gör att många blir intresserade, eller får tänka till lite extra. Jag har ingen avsikt att gå på djupet med olika teknologier, istället försöka belysa olika saker som man bör fundera och förhålla sig till när man tar till sig en viss teknologi. Det är sällan man är ensam att ha en utmaning, så jag hoppas kunna visa hur andra löser olika utmaningar. Men det kommer säkert smyga sig in ett par personliga åsikter och tankar också.

Har du något livsmotto? Eller citat som du har nytta av i din vardag?
– Jag har en hel hög med citat, eller formuleringar, från böcker jag läst eller lyssnat på. Jag tror att det finns väldigt många personer som är smartare än vad jag är och kan mer än mig. Så att återanvända kunskap från andra kanske är ett ”livsmotto”? Men ett uttryck som jag ofta återkommer till är Simon Sinek’s ”It all starts with why”. Jag tycker det själv är inspirerande att ha en vision att jobba emot, där mål och aktiviteter bidrar till att man rör sig mot visionen. Och det är en enorm styrka om man har ett tydligt varför som ledstjärna.

Avslutningsvis är det något du vill tillägga?
– ”Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet”, lär Sokrates ha sagt. Även om jag ska försöka ta upp aktuella, och förhoppningsvis för många relevanta, ämnen i mina texter så ser jag gärna att det kommer input från andra. Berätta gärna vad du är intresserad av eller vad du funderar på. Eller dela gärna med dig av din egen erfarenhet och kunskap.

 

Kontakt

Hör av dig på stefan.palm@softronic.se eller sök upp honom på LinkedIn, där han regelbundet delar med sig av vitt skilda insikter och åsikter.

Stefans första blogginlägg i ”Stefan reflekterar” kommer under vecka 10 och då kommer han att dela med sig av sina tankar kring ”Hur man kan inkludera de som inte är på kontoret”.

I senare inlägg kommer han även att beröra ämnen som AI, IoT och förmågan att hantera massor av data.