Kontoret – en plats värd resan?

Karriär | Publiceringsdatum: 8 dec 2021

I och med pandemin så har förutsättningarna för arbete förändrats och många arbetsplatser ställer om och tillåter sina medarbetare att arbeta på distans. Detta ställer stora krav på arbetsgivarna att det finns tydliga policys som beskriver vad som gäller. Det är även viktigt att kontoret fyller rätt funktion när många medarbetare arbetar på distans.

På Softronic arbetar man fram ett nytt kontor och Ann-Marie Östervall är projektledare för Softronics nya kontor. Kontorsprojektet är ett initiativ baserat på Softronics medarbetares önskemål om att ha möjlighet att fortsätta arbeta på distans.

Softronic anställda - dekorativ bild
– Redan innan pandemin upplevde många att våra lokaler var för stora och saknade puls. Med detta som grund togs ett beslut att reducera kontorsytan och göra en ”makeover” av de våningsplan vi behåller. I projektet ingår representanter från alla våra affärsområden för att få en tight koppling mellan resultatet och de behov som finns. Till vår hjälp har vi inredningsarkitekter som översätter våra tankar och behov till konkreta förslag som vi ser växa fram. Det ska bli väldigt spännande att se det slutgiltiga resultatet, säger Ann-Marie Östervall.

Ett kontor värt resan dit

Målet är att skapa ett välkomnande och mer ombonat kontor med bra förutsättningar både för samarbeten och enskilt fokuserat arbete. Det kommer att finnas olika typer av arbetsplatser att välja bland där man har möjlighet att välja den arbetsplats som lämpar sig bäst för den arbetsuppgift man har för stunden.

– Vi hoppas att detta ska leda till större arbetsglädje och produktivitet både individuellt och i grupp. Vår målsättning är att kontoret ska vara en mötesplats som främjar många olika typer av samarbeten, kreativitet och kunskapsöverföring mellan kollegor som arbetar på olika avdelningar. Sammanfattningsvis ett kontor som är värt resan dit, fortsätter Ann-Marie.

Softronic ser positivt på att fortsätta erbjuda sina medarbetare möjligheten att arbeta på distans. För Softronic handlar det om att skapa en balans mellan verksamhetens och medarbetarens behov och önskemål.

– Distansarbete underlättar livspusslet för många och skapar möjlighet till fokuserat arbete. Det är framför allt rollen och uppdraget som avgör hur ofta man behöver komma in till kontoret. Men vi kommer vilja att våra medarbetare kommer in till kontoret någon eller några dagar i veckan för att träffa kollegor, synka projekt, utbyta erfarenheter och introducera nya medarbetare med mera, säger Ann-Marie.

Hållbarhet i projektet

Softronic pratar ofta om GoodTech – teknik som gör gott i samhället och har som ambition att vara ledande när det gäller att erbjuda innovativa digitala lösningar som hjälper företag och organisationer att skapa verklig samhällsnytta. I detta ligger även Softronics egna hållbarhetsarbete.

– När det kommer till hållbarhet i kontorsprojektet så eftersträvar vi att återbruka befintliga möbler i den mån det är möjligt. Vi kommer till exempel behålla våra befintliga skrivbord och stolar – som utgör merparten av arbetsplatserna. Vi bygger om befintliga skåp i stället för att köpa in en helt ny skåpslösning. Och vi tittar på hur de möbler som inte kommer att återanvändas på vårt kontor kan komma till nytta någon annanstans. Vi erbjuder våra medarbetare möjligheten att ta hem skrivbord och stolar som blir över för att förbättra sina hemmakontor.

Ann-Marie tillägger:
– Egentligen ger hela projektet som bygger på att våra medarbetare får en större flexibilitet att välja varifrån de arbetar ännu fler hållbarhetsvinster. Våra medarbetare får mer tid till familjen och andra aktiviteter vilket leder till ökat välbefinnande. Utsläpp sparas in när människor drar ner kraftigt på jobbpendlandet oavsett färdmedel. En mindre och effektivare utnyttjande av kontoret minskar resursanvändningen.

Softronics målsättning är att skapa en bättre arbetsmiljö för de medarbetare som kommer in till kontoret genom en väl genomtänk färgsättning och materialval, mycket växter, förbättrad akustik och ljussättning samt ett förändrat arbetssätt med möjlighet att välja den plats som passar bäst för aktuell arbetsuppgift.

– Jag ser mest fram emot att det nya kontoret ska locka fler medarbetare att vilja komma in till kontoret och att de ska känna att de verkligen trivs och är stolta över vårt kontor. Idag visar vi gärna upp den fina utsikten, men nu hoppas jag att även inredningen och variationen av arbetsplatser ska leda till en trivsammare arbetsmiljö, avslutar Ann-Marie.

Det nya kontoret förväntas vara klart i början av april 2022.