Aata älskar problemlösning och fann lyckan som .Net-utvecklare på Softronic

Karriär | Publiceringsdatum: 21 feb 2022

Möt Aata Miettinen som är .Net-utvecklare på Softronic. Här berättar hon om hur det är att vara tjej i IT-branschen och hur det är att jobba på Softronic. Aata medverkade förra året på vårt traineeprogram, Gate1. Hon har tidigare jobbat som inköpare men bytte bana och omskolade sig. Gate1 är ett program som vänder sig till nyutexaminerade och är en utbildning för framtidens IT-konsulter, en gedigen brygga från studier till arbete i praktiken. Programmet är en möjlighet att snabbt komma i gång och jobba i spännande uppdrag med leveranser till kund parallellt med en gedigen introduktionsutbildning.

 Vad är din roll på Softronic och hur har du hamnat här?

Aata Miettinen - .net utvecklare Softronic

Jag är .Net-utvecklare i ett av våra spännande förvaltningsteam. Jag har alltid velat jobba med GoodTech och projekt som samhället värdesätter, vilket var anledningen till att jag sökte hit.

Hur och när fick du upp intresset för programmering?

Tidigare arbetade jag som inköpare under många år och jag kände jag ville ha mer varierande arbetsdagar och framför allt utveckla mitt intresse för problemlösning. Jag hade då alltid tät kontakt med IT-avdelningen och jag var alltid nyfiken på hur de löste alla problem, så jag började tänka att jag kanske kunde lösa problemen själv. Därför bestämde mig för att utbilda mig till systemutvecklare och jag har inte ångrat mig på en enda dag.

Att börja som trainee har flera olika fördelar. Fyra dagar i veckan jobbar man i skarpa projekt tillsammans med seniora konsulter och får praktisk erfarenhet och en dag i veckan deltar man på traineeprogrammet.  Gate1 dagarna leds av erfarna konsulter och ledningen från Softronic vilket innebär att du, förutom alla dina traineekollegor, snabbt får ett stort nätverk internt.

Vad ser du som lockande med att jobba inom IT och programmering?

Jag blir jätteglad om jag kan göra någon annans vardag lättare med min kod och mina lösningar. Jag ser också en bransch full av möjligheter.

Hur har du upplevt jämställdheten genom din karriär?

När jag pluggade programmering var jag den enda tjejen i klassen, vilket kändes lite synd. Det blir ju såklart bättre dynamik om det finns en variation. I yrkeslivet har det funnits fler kvinnliga kollegor även om branschen generellt fortfarande är mansdominerad.

Vad är din största karriärsdröm?

Att kunna jobba med så spännande arbetsuppgifter att jag aldrig vill gå i pension eftersom det är så roligt och givande på jobbet.

Vad tror du krävs för att få fler tjejer intresserade av IT?

Fler kvinnliga förebilder och större insyn kring den variation som ett jobb inom IT kan innebära och erbjuda. Programmering är ingen magi utan logik och jag vet att många tjejer skulle tycka om det.

Nämn tre saker du har på din “bucket-list”, som du vill göra någon gång i livet!

  • Ta mig upp för en klätterled som heter Presten i Lofoten (kommer hända nästa sommar om Norge håller sin gräns öppen )
  • Springa Stockholm-Marathon
  • Att hoppa fallskärm

Slutligen – vad är det roligaste med att jobba på Softronic?

Att bli inspirerad av det stora och kunniga nätverket som finns i företaget.

 

Är du eller känner du någon som snart skall ut i arbetslivet efter några år av studier inom systemutveckling? Ansökan inför höstens traineeprogram är öppen och du finner den på vår hemsida www.softronic/karriar

Kontakt

Har du frågor om hur det är att jobba på Softronic kontakta mig:

Theres Hesselgren-Zaar