En bra chatt-robot är en GoodTech Chatbot

Blogg | Publiceringsdatum: 21 dec 2020

I denna intervju möter vi Johan Lipecki, som arbetar på Softronic som systemutvecklare och lingvist (språkvetare), med chatt-robotar och RPA.

ute i skogen

Vad är mest spännande med ditt jobb?

I min roll arbetar jag dels med vidareutvecklingen av språkmotorn för våra chatt-robotar, vår webb och våra APIer, dels med våra kunder, robotarnas kunskap och språk. Eftersom jag är språkvetare i grunden och nu främst jobbar som programmerare så tycker jag det är fascinerande att få befinna mig där de två områdena möts. Det ger både många synergier och intressanta aha-upplevelser.

Varför just chatt-robotar?

Alla kan chatta och chattar till vardags. Så om man vill möta sina kunder och medarbetare där de är, på det sätt de frågar och svarar, så är en chatt väldigt bra. Den kan till och med ersätta ditt sökfält, FAQ-sidan på din webbplats och minskar mängden mejlfrågor markant. Har du en ambitiös robot kan den hjälpa till med inloggning och formulär, ställa rätt uppföljningsfrågor eller – om man bara vill det – småprata.

Vad finns det för fördelar?

Huvudsakligen är en chatt-robot snabb, alltid på jobbet, och ger samma svar varje gång. Dessutom är formatet bekant. Här måste man visserligen lägga mycket tid och kraft som kommunikatör, men det är värt det! En chatt som känns mänsklig – kanske till och med rolig – är en chatt som får många chattare. Och då gör man stor nytta!

När du säger GoodTech – chatbot – kan du förklara lite mer vad du menar?

GoodTech handlar för mig om att göra nytta i samhället. Det gör en bra chatt-robot i allra högsta grad – eftersom det förenklar kommunikationen mellan en organisation och de som chattar. Ta ett exempel från i natt: någon oroar sig för sin faktura från a-kassan. Då har personen plockat fram sin dator, surfplatta eller telefon – halv tolv på natten– och frågat om fakturor i chatten. På ett snabbt, koncist och effektivt sätt har denne först fått allmän information om inbetalningar, sedan klickat på ett förslag (om betalning av medlemsavgiften) och till slut, och lätt, läst en lättläst sammanfattning. Dessutom har chattaren fått kontaktuppgifter till sin a-kassa samt information om hur fakturan kan betalas. När jag går och lägger mig om kvällen kan jag sova gott för att den som oroar sig för sin ekonomi snabbt kan bli av med känslan – och sedan somna utan oro. Det kanske gör marginell nytta för en person, men naggande god är den nyttan. Och många bäckar små …

plockar lingon ute i skogenNär du inte jobbar, hur spenderar du din fritid?

Jag är en mångsysslare som gillar att lära mig nya saker. På fritiden springer jag mycket i skogen, tar hand om min familj, täljer, snickrar eller spelar trumpet. Jag tycker om att plocka svamp, blåbär och lingon; göra upp eld och tälta; vandra, springa eller åka skidor. Helst långt och länge. Får jag tid över tar jag en kurs eller läser allt jag kommer över om språk, personlig utveckling eller AI.

 

 

 

 

Relaterade länkar

Emil Bengtsson
Dan Milestad