Onboarding av ny medarbetare i tiderna av Covid-19

Karriär | Publiceringsdatum: 3 jul 2020

Som nyanställd är det alltid lite speciellt att börja sitt nya jobb och nu i tiderna av Covid-19 är det kanske än mer utmanande. På Softronic har vi fortsatt rekrytera och ta emot nyanställningar och genomfört nästan hela onboardingprocessen digitalt.

I denna intervju möter vi Anna Hammarberg, konsultchef, samt Martin Blomqvist, utvecklare och ”återvändare” på Softronic som delar med sig kring hur onboardingen på Softronic sett ut den senaste tiden.

banner onboarding

Martin har jobbat på Softronic tidigare under åren 2015–2019 och är nu tillbaka på Softronic. I och med att han vid förra anställningen var nyexaminerad och skulle gå Softronics traineeprogram så hade han så klart större behov av onboarding då än nu.

Martin Blomqvist, utvecklare
Martin Blomqvist, utvecklare

– Förra gången hade jag till exempel en kollega, utöver min chef, som hjälpte mig lite extra i början men det fanns det inget behov av nu. Dessutom kändes det denna gång som att allt var mer organiserat och centraliserat. För mig har faktumet att det har  skett på distans inte påverkat så mycket alls. Jag har varit inne på kontoret och hämtat det jag behöver i form av fysisk utrustning men annars har jag kunnat göra allt det jag behöver hemifrån. Kunden jag började arbeta för har dessutom bra processer och verktyg för att göra allting på distans så jag har suttit hemma sedan starten och aldrig varit på kundens kontor.

 

Anna Hammarberg är Martins chef på Softronic och berättar att hon har haft fyra personer som hon har haft onboarding med under den här våren och sommaren.
– I Martins fall blev det en enkel process då han redan har arbetat på Softronic, med teamet och kunden, vilket ledde till en enkel och smidig onboarding. Den första dagen behöver man dock träffas så att våra nya och nygamla medarbetare kan komma igång och få sina arbetsverktyg som dator och telefon. Alla medarbetare får vårt onboardingmaterial där vi går igenom det mesta man kommer i kontakt med som medarbetare på Softronic. Som nyanställd behöver man också certifiera sig i en miljöutbildning och en informationssäkerhetsutbildning som är ett e-learningmaterial.

 

Martin berättar att han tror att det varit en fördel att han arbetat här tidigare, särskilt när det gäller att sätta sig in i arbetsuppgifter och att komma in i ett arbetslag.
– I och med att det mesta har varit på distans tror jag det varit en fördel att jag träffat de flesta kollegor tidigare och redan vet hur det mesta går till. Det tog inte lång tid innan jag var på banan och började checka in kod. Själva onboardningen när det gäller att komma igång med utrustning, system och processer på Softronic spelar det ingen roll om du är helt nyanställd eller inte. Där känner jag att det nästan är tvärtom med gamla konton som kan spöka och dylikt. Allt man behöver som ny finns på plats eller är lätt att ta reda på. Dessutom har du alltid din chef och/eller någon annan person på Softronic som hjälper dig att komma igång.

Anna berättar att i sin roll som chef är det viktigt att se till att personen som introduceras får en bra start genom att finnas tillhands vid frågor, se till att de får kontakt med rätt personer vilket i detta fall framförallt avser att boka upp möten så att medarbetarna på ett bra sätt kan komma igång och arbeta med det man ska göra.

Anna Hammarberg, konsultchef
Anna Hammarberg, konsultchef

Anna poängterar:
– I dessa tider när man mestadels sitter hemma och arbetar är det extra viktigt att hålla tät kontakt med den nya kollegan företrädesvis via Teams eller telefon så att hen kommer upp på banan och känner sig trygg med vad som ska göras.

Hon tycker att det har fungerat bra med onboardingen då Softronic redan hade en bra digital process för det hela.
– Det som varit en utmaning är att några av medarbetarna som kommer in i nya roller får göra det genom att träffa kollegor och kunder digitalt vilket gör att det tar lite längre tid att komma in i sitt nya jobb.

Martin valde att komma tillbaka till Softronic främst för att han senast trivdes väldigt bra.
– Det jag saknade då var någonting att jämföra det med och insikt om vad jag ville. Nu har jag fått det och bestämt mig för att jag vill jobba med större delar av min portfölj av erfarenheter, Fullstack, och mer med helhetsåtaganden och samarbete, gärna i arbetslag med folk från Softronic.

Han tillägger:
– Sen har det i den nyblivna rollen som pappa blivit viktigt för mig med trygghet och möjligheten att kunna tänka långsiktigt. Vetskapen om att få det igen, tillsammans med att jag trivdes så bra med tidigare kollegor, chefer och åtaganden jag hade här innan gjorde att det kändes helt rätt för mig att komma tillbaka.

Är du också intresserad av nya utmaningar till hösten, kolla in våra lediga tjänster här!