Fördelar med att välja WordPress

Blogg | Publiceringsdatum: 2 okt 2020

WordPress är världens mest populära system för webbpublicering, men är det också världens bästa? Här delar Emmi Gereb med sig av sin syn på systemets styrkor och svagheter, samt när det är rätt verktyg att använda för att bygga en webbsida.

wordpress utveckling

Vad är WordPress?

Kärt barn har många namn. Ska vi kalla det Content Management System, CMS, publiceringssystem, innehållshanteringssystem, webbadministrationssystem eller webbpubliceringssystem? Den term på svenska som rekommenderas av Svenska datatermgruppen är innehållshanteringssystem, så vi kör på det.

WordPress är alltså ett populärt innehållshanteringssystem som ofta används för att bygga webbplatser. Det innebär att man enkelt kan lägga till texter, bilder, länkar och annat innehåll på en webbplats, men även bygga in mer komplexa lösningar vid behov.

WordPressstatisstik

I skrivandesstund har WordPress blivit nedladdad 22,669,608 gånger, men siffran blir nog mycket högre när ni tittar själva

wordpress statistik

Med tanke på att antalet totala aktiva webbplatser uppskattas till över 1,3 miljarder enligt en undersökning publicerad av Netcraft, betyder det att cirka 455 000 000 webbplatser använder WordPress just nu. Det innebär att cirka 20% av alla self-hosted webbplatser använder sig av WordPress.

Några av de mest framgångsrika företagen i världen föredrar WordPress som deras CMS, inklusive: TED, NBC, CNN, TechCrunch, tidningen People, NFL, Best Buy, CBS Radio och UPS. Det här är bara några av Fortune 500-företagen som drivs av WordPress.

wordpress landing sida

Enligt WordPress själva driver de 25 procent av Internet. Här finns lite mer WordPress statistik för de nyfikna och den innehåller även en riktigt bara infografik samt lite historia kring WordPress.

Så varför ska man välja WordPress – här är mina åtta vanligaste anledningar:

Det finns många fördelar med att använda WordPress för att bygga företagets webbsida. Här listar jag några:

 • Enkelt att använda
 • Obegränsade utvecklingsmöjligheter
 • Skalbart
 • Enkel sökmotoroptimering som gör det lättare att synas på Google
 • Möjlighet till presentationssida, webbshop och blogg på samma plats
 • Kod och designfrihet
 • Integrerbart
 • Säkert

Vilken typ av webbsidor kan man bygga?

 • Innehållsrik webbsida
 • Webbshop
 • Webbsida med medlemsfunktioner
 • Multisite (i fall man har flera webbsidor men vill underhålla under en och samma installation)

För att driva en webbsida med WordPress är allt du behöver en domän och ett webbhotell. WordPress är en gratis programvara vilket innebär att det går att ladda ner det, använda det och modifiera koden helt utan kostnad. Det är även “Open Source” vilket gör det tillgängligt för alla att studera och modifiera efter behov.

WordPress är användarvänligt och leverantörsoberoende

Det är oerhört enkelt att komma igång med att använda WordPress. Utseendet på administrationsdelen är byggt för att vara användarvänligt och istället för att du blir beroende av något företag som leverantör med ett egenbyggt innehållssystem, så får du ett system som du kan flytta vart du vill och med oändliga möjligheter att bygga på ny funktionalitet.

Softronic är experter på allt som har med WordPress att göra, så om ditt företag behöver hjälp med en webbplats, utbildning inom WordPress, WCAG, digital marknadsföring eller någon annan IT lösning tveka inte att kontakta oss.

Relaterade länkar

Vi utvecklare, designar och levererar din webbplats

Behovskartläggning

Tillgänglighetsgranskning

Kontakt

Är du intresserad av att veta mer kontakta oss på wpsupport@softronic.se. 

Blogginlägg skrivet av: Emmi Gereb för Softronic AB