Softronic satsar på mångfald och jämställdhet

Karriär | Publiceringsdatum: 12 apr 2021

För att vara ett hållbart och jämlikt företag satsar Softronic på att öka andelen kvinnor till 33 % år 2025. Här möter vi Talent Manager Theres Hesselgren – Zaar som berättar hur Softronic arbetar med denna fråga och varför det är en viktig del i deras hållbarhetsarbete.

Softronic har ett hållbarhetsmål att öka andelen kvinnor till 33 % år 2025. Hur kommer det sig?

Theres Hesselgren

Alla vinner på en jämnare könsfördelning. Mångfald berikar, skapar dynamik och ökar innovationsförmågan, vilket gynnar både jämställdhet och förbättrar arbetsklimatet. Mångfald bidrar också till framgång och lönsamhet – olika perspektiv och unika olikheter genererar både bättre tjänster och produkter samt vässar vår kundorientering och beslutsfattande. ​

Det grundläggande målet för vårt mångfaldsarbete (där jämnare könsfördelning är en del) är att bibehålla och vidareutveckla en kultur och arbetsplats där alla har samma möjligheter och rättigheter. Konkurrensen att rekrytera kvinnor inom IT-branschen är stenhård och det är väldigt viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare.

 

Vad gör ni för olika insatser för att lyckas med detta?

Vi har satt upp tuffa utmanande mål och det kommer att krävas mycket arbete. Först och främst arbetar vi med att vidareutveckla vår arbetsplats/miljö så att våra anställda uppskattar den ännu mer vilket bidrar till att man vill stanna kvar och fortsätta sin karriär här. Är man anställd på ett företag med arbetsglädje och lika villkor blir det naturligt att tipsa in kvinnliga utvecklare, projektledare etc.

För att attrahera kvinnor till Softronic har vi bland annat en årlig tjejlunch där vi bjuder in kvinnor i alla åldrar och berättar om hur vi jobbar på Softronic och vad vi kan erbjuda.

Vi driver ett aktivt mångfaldsarbete inom rekrytering av nya medarbetare. Vid chefstillsättning är det extra viktigt att det finns kvinnliga kandidater bland urvalet.

Mångfaldsaspekten är alltid utslagsgivande om övrig kompetens är likvärdig hos de sökande. ​Vidare så utbildar vi våra chefer inom jämställdhet, bland annat genom att bjuda in olika föreläsare. Vi jobbar även med tjejnätverk.

Det finns en tjejlunch planerad till 22 april. Kan du berätta lite kort om vad den handlar om?

Vår tjejlunch är en årlig tradition där vi ses på kontoret för en trevlig lunch med information och diskussion, i år blir det dock ett digitalt event. På lunchen får man träffa några av Softronics kvinnliga medarbetare som berättar om hur vi utvecklar innovativ IT som våra kunder kan använda till att göra världen lite bättre – det vi kallar GoodTech, hur det är att gå vårt traineeprogram, hur vi arbetar med hållbarhet, vad vi kan erbjuda m.m.

Vilka roller är det primärt ni söker?

Vi söker ständigt systemutvecklare inom .Net och Java. Erfarna projektledare och testare är också efterfrågat.

Vad anser du är viktigast för företag för att lyckas varva kvinnor till IT-branschen?

Att det finns ett äkta engagemang. Alla kan skriva fina jämställdhetspolicys och beskriva mångfaldhetsarbete men det är det genuina konkreta arbetet som lyser igenom och ger resultat.

Hur kommer det sig att du själv hamnade i IT-branschen?

Jag sökte mig inte specifikt till IT-branschen. Att jag hamnade på Softronic berodde på att jag såg en spännande jobbannons inom personal och HR. Jag hade mångårig erfarenhet från konsultbranschen där jag tidigare jobbat som både rekryterare och konsultchef och på den vägen är det?.


Vi vill få fler kvinnliga kollegor! Anmäl dig gärna till vår tjejlunch så får du veta mer om hur det är att jobba hos oss.

Kontakt

Theres Hesselgren-Zaar