IT-partnerskapet Softronic och UC – med ständig utveckling i fokus

Dagens komplexa digitaliserade ekosystem kräver att alla applikationer ständigt måste fungera utan avbrott hela dygnet, årets alla dagar.

Softronic är en mycket flexibel IT-partner, som har lyckats anpassa sig till våra behov trots att det har svängt lite fram och tillbaka. Den egenskapen är värdefull för oss i ett skede där vi jobbar med att utveckla nya tjänster, samtidigt som vi har en pågående plattformskonsolidering att hantera.

Jörgen Olofsson, CIO UC/Enento Group

IT-partnerskapet Softronic och UC – med ständig utveckling i fokus

UC (Enento Group) är Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag, som med kreditupplysningar och tjänster inom affärs- och kreditbedömning hjälper företag att fatta rätt beslut. UC erbjuder också en rad produkter och tjänster som hjälper privatpersoner få bättre kontroll och trygghet i sin privatekonomi.

För att ge rätt service till sina kunder är man beroende av att kunna leverera så gott som ögonblicklig information. Det kräver uppdaterade system som alltid är tillgängliga och elastiskt skalbara.

Det var med det uppdraget för ögonen som Softronic och UC påbörjade sitt IT-partnerskap under 2011. Till en början handlade åtagandet om ett 30-tal applikationer, men när UC sedan förvärvade allabolag.se började Softronic även leverera drift. IT-partnerskapet utökades ytterligare när Softronic fick uppdraget att modernisera applikationerna, som skrevs om från en Oracle-miljö till en modern open-source baserad plattform.

Sedan UC 2018 blev en del av det nordiska Enento Group, har kraven på system och applikationer ökat ytterligare – när det gäller time-to-market, tillgänglighet och inte minst säkerhet. Strategin har varit att förflytta applikationerna till en OpenShift-plattform i Softronics privata moln. För att lyckas med ett sådant genomförande krävs en helhetssyn när det gäller allt från teknik till arkitektur och agila metoder.

UCs ambition att ständigt utveckla sin affär, har betytt att man ständigt måste utveckla sina digitala lösningar. Ett exempel på det är att flera av UCs retail-kunder idag kan genomföra i princip ögonblickliga kreditkontroller ute i sina kassor. Den typen av utveckling har möjliggjorts av ett äkta IT-partnerskap där Softronics team med konsulter hos UC till stor del har varit intakt sedan starten. Denna kontinuitet i samarbetet har möjliggjort ett arbetssätt som är agilt, långsiktigt och mycket framgångsrikt.

Johan Andersson